Benzyna a kopci... co to będzie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ardiano
    Classic
    • 2007
    • 2

wszyscy przestawiaja na przeglad co 15kkm (bo jak to slyszalem - przy naszej slabej ropie ma byc co 15kkm), wiec kupuj 5w40 :!:
  • Szpak26
    Classic
    • 2006
    • 7

2002r., 1,6 AEE zagazowany

Lubi sobie zakopcić i zostawić czarne ślady na podłożu. Przy tym śmierdzące spaliny (`żrące`, a czasem jak zgniłe jajko) - ale to występuje również bez kopcenia.

Obroty po odpale po kilku sekundach szarpią się 300-900rpm, i trzeba je podtrzymywać nogą, potem jako tako sie trzymają, ale zero kultury pracy. Na LPG obroty tak nie spadają.

ECU bez błędów, Map działa, sonda sprawdzona na sofcie Landi LIS - przy śmierdzeniu, szarpaniu itp trzyma 0,9-1V, > 2000 rpm zaczyna pracować. Na LPG na jałowym czasem wskazuje 0V, po przegazowaniu z reguły wraca do normy. Reset pomógł tylko na jedno odpalenie.

Najprościej - sonda, ale wymieniałem ją na orginał 1,5 roku temu (22kkm).

Rozpisywałem się na forum też o kłopotach z przepustnicą, ale po zastosowaniu WD40 na potencjometr sie uspokoiło - było 6 dni znakomicie a tu wyszły takie kwiatki... - ale czy to może mieć coś do rzeczy? Czy to znaczy że się skończyła przepustnica?

I uściślić chcę sonde: mam jednożyłową. Ale w książce p. Cedrycha jest przy tym modelu rys instalacji i tam jest zdaje się czterożyłowa z ogrzewaniem. Więc jak ma być?

Dokładka:
    Może to coś rozjaśni - dokonałem pomiarów:
    na Pb: średnio 810rpm, MAP -0,71bar, lambda najpierw 1V a po minucie pracowała 0,12-0,8V, TPS 4,31-4,35 (wahanie)
    na LPG: obroty j/w, MAP j/w, lambda 0,06-0,88V, TPS 4,28-4,32 (wahanie).

Komentarz

• Kuvel
      Ambiente
      • 2006
      • 138

Szpak26, nie piszesz jaką masz instalkę. Miałem podobne objawy jak jeździlem zagazowaną Felcią (+ zwiększone spalenie, o 50% :evil: , + czarny nalot na świecach). Pomogło ponowne programowanie komputera (komp zwariował prawdopodobnie przy częstym odłączaniu aku).
      90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?

Komentarz

• Szpak26
        Classic
        • 2006
        • 7

Instalacja Landi LIS
        Ale mam interfejs + soft i sprawdzam regularnie - od strony gazowej jest ok.

Komentarz

Pracuję...